Gnephoek verkiezingsitem bij Omroep West

TV_West_verkiezingsdebat_2023_Anne_Koning_PvdADe Gnephoek begint exemplarisch te worden voor de verkiezingsstrijd in Zuid-Holland als het om woningbouw gaat. Ook in het artikel van 7 maart op de website van Omroep West komen de verschillende meningen over woningbouw in de polder, met de Gnephoek-polder in Alphen aan den Rijn als voorbeeld, versus binnenstedelijke bebouwing aan bod.

Op https://www.omroepwest.nl/nieuws/4687039/flats-in-stad-of-bouwen-in-polder-wat-is-oplossing-voor-wachtlijsten een video met een verslag van het verkiezingsdebat van Omroep West en Studio Alphen. Lijsttrekkers Anne Koning (PvdA) en Meindert Stolk (CDA) debatteerden daarin met André de Jeu van Nieuw Elan in Alphen aan den Rijn over woningbouw. Anne Koning raadt bouwen in de Gnephoek al jaren af. Zij vindt bouwen op een slappe bodem ‘onwenselijk en onnodig’ en is graag bereid Alphen te helpen met financiering van binnenstedelijk bouwen. Zij wijst erop dat  Alphen voor de komende acht jaar nog een voorraad bouwplannen voor 11 jaar heeft.

In het kader in het artikel wordt de keuze zwart-wit gesteld (‘Geen nieuwe flatgebouwen maar bouwen in de polder is de oplossing voor het woningprobleem.’) en dan lijkt een grote meerderheid van partijen TEGEN bouwen in de polder:

Eens zeggen VVD, PVV, DENK en JA21.
Oneens antwoorden Forum voor Democratie, GroenLinks, D66, PvdA, CDA, 50PLUS, ChristenUnie, Partij voor de Dieren, SP, SGP, GOUD, AWP, Volt, BVNL, BBB.

Jammer dat in dit artikel de indruk gewekt wordt dat de beslissing al gevallen is, want dat is nog geenszins het geval. De uitgangspunten voor bouwen van 5.500 woningen in de Gnephoek worden nu onderzocht, het plan van de gemeente zal kritisch door de provincie worden beoordeeld. De provincie heeft het laatste woord.