Blog

We laten graag gastblogger Paulien Derwort aan het woord. Zij schreef het volgende op 18 februari 2022:

Paulien DerwortHoi bezoeker,

Je krijgt de groeten vanuit een onheilspellend Den Haag, waar we ons opmaken voor storm Eunice.

Ik heb een $%^#@ hekel aan wind. Ik word er onrustig van. Zeker in de avond. Met harde wind doe ik dan oordoppen in en wentel ik me in mijn eigen chagrijn.

Anders dan die moonsister types die zeggen dat ze slecht slapen van de volle maan, is de invloed van de wind op ons gemoed een bewezen fenomeen.

De wind doet iets met ons. Niet alleen vanwege dat aanhoudende, onrustige geluid, maar ook omdat de elektrische lading in de atmosfeer verandert bij wind. Dus als je vandaag iemand afsnauwt: het is niet jouw schuld, het ligt aan Eunice.

Een andere reden waarom ik persoonlijk een beetje kribbig word van storm, en heftige regen en zulks, is dat extreem weer vaak gekoppeld is aan klimaatverandering. Het een soort herinnering dat de natuur sterker is dan wij. Dat ze ons, letterlijk, omverblaast als we ons zo onverantwoordelijk blijven gedragen.

Want we zijn een beetje vergeten wie hier eigenlijk de baas is.

Voordat het Christendom z’n intrede deed, was het goddelijke vrouwelijk. ‘Moeder natuur’ werd aanbeden, in plaats van een mannelijk lijdend voorwerp. Eva werd nog niet verantwoordelijk gehouden voor alle schuld in de wereld. De vruchtbaarheid werd gevierd, in plaats van de kuisheid en het celibaat. Soms hoop ik dat we een beetje van dat ‘oerfeminisme’ terug krijgen, het stemt nederig.

Misschien word ik vandaag niet chagrijnig van de wind, maar laat ik haar vol ontzag razen.

Fijn weekend!

🍃 Paulien

Paulien Derwort schrijft journalistieke verhalen over onderwerpen die haar aan het hart gaan. Lees meer over haar en haar werk op paulienderwort.nl