Gedeputeerde Provincie Anne Koning : ‘Geen woningbouw buiten bebouwde kom’

gedeputeerde_anne_koning_pvda-zuid-holland-over-noordrand-gnephoek-alphenBegin vorige maand zette de provincie een streep door bouwplannen in de Alphense polders Noordrand (weiland tussen de N207 en de Woubrugseweg) en Gnephoek. Gedeputeerde Anne Koning (PvdA) komt daarover aan het woord in deze reportage (incl. video) van Studio Alphen . Zij wijst op het provinciale beleid: bouwen binnen de bebouwde kom, voor zover dat mogelijk is, en aan de hand van ramingen die aangeven hoeveel woningen er gebouwd moeten worden. ‘Op dit moment laat het voor Alphen-stad zien dat de behoefte ruimschoots binnen de bebouwde kom kan worden opgelost’, aldus Koning.

Volgens haar tonen de huidige cijfers vooralsnog niet aan dat er over tien jaar onvoldoende ruimte is om in Alphen huizen te bouwen. Koning: ‘Wat wij hebben gezien, is dat er behoefte is aan 3800 woningen in Alphen-stad en dat er plek zou zijn voor 4500 woningen. Dat lijkt ons ruim voldoende.’ Als over twee jaar de nieuwe ramingen aantonen dat Alphen behoefte heeft aan meer dan 4500 huizen, pas dan wil de provincie¬†nadenken over bouwen in bijvoorbeeld polders.

‘Er is genoeg ruimte binnen de bebouwde kom’, geeft de gedeputeerde aan. ‘We snappen dat dat op een aantal plekken misschien best lastig is. En misschien zullen er nog wat nieuwe plekken bij komen die passen in ons beleid. We willen ook graag meedenken en we zijn ook bereid op sommige plekken wat bij te dragen. Dan is het niet nodig om een polder vol te bouwen.’