Verkiezingsdebat 2022

Op maandagavond 7 maart 2022 was een lijsttrekkersdebat georganiseerd door Studio Alphen en Gemeente Alphen aan den Rijn. De politieke aanvoerders debatteerden in Theater Castellum over belangrijke thema’s voor de gemeenteraadsverkiezingen waaronder woningbouw, windturbines en belastingverhoging.

Samengevat ging het nou niet bepaald over het klimaat. Slechts één partij, Beter Alphen, waarschuwde voor natte voeten als de Gnephoek bebouwd zou worden. Wel jammer dat Wil Verschuur van deze partij de (woon)rechten van statushouders in twijfel trekt. Beter Alphen en GroenLinks waren de enige partijen die 0 (nul) huizen in de Gnephoek wilden bouwen. Hulde! De SP wilde ook niet zo graag, want dat spekt volgens deze partij slechts de portemonnee van de grondbezitters zoals projectontwikkelaars en banken, maar stemde toch voor 2.000 woningen. En de overige partijen gingen voor veel meer. De SGP denkt zelfs 20.000 huizen in deze polder te kunnen proppen.

De Noordrand wordt gewoon bebouwd, als het aan de deelnemende partijen ligt. Slechts CU zag daar liever de grote bypass komen …

Al met al leek het klimaat niet sexy genoeg om er kiezers mee te trekken. Misschien komt het besef van die morele plicht als de zetels binnen zijn. Het is aan de kiezer, om middels een ‘groene’ stem daar nog wat sturing aan te geven.

Dit debat is terug te kijken via

Het gedeelte over woningbouw start op plm. 44:27 min.